diumenge, 7 de desembre del 2008

Més sobre la fira de Guadalajara

Una de les coses que més m'ha sobtat és la gran afluència de públic a aquesta fira. I no em refereixo a un públic especialitzat, a professionals del món de l'edició o sectors que hi estiguin relacionats. Dijous i divendres al matí predominaven els grups escolars, però amb una actitud que no és la de qui va a un lloc amb la classe per obligació, perquè ho ha decidit l'escola. Nois i noies semblaven tenir un gran interès pels llibres, que fullejaven en els estands i molts omplien els espais on hi havia col·loquis i debats. A més, amb un comportament exemplar. Tot i que sigui impossible que estiguin en silenci, quina diferència dels grups escolars que veig de vegades en museus o exposicions a Barcelona i a altres llocs d'Europa! No sé si és qüestió de disciplina, de respecte pel professorat o si els nois i noies mexicans tenen més interès per la cultura.

A la tarda potser hi havia encara més gent que al matí, i tot que era un públic més heterogeni, el jovent també hi tenia una gran presència. Dijous vaig passar per la secció de llibre infantil i era ple de famílies. La mainada seia en llocs preparats per a la lectura i nens i nenes miraven o llegien els llibres al seu abast. Vaig llegir en El País de divendres (el diari té un estand a l'entrada de la fira, on distribueixen cada dia el diari gratuïtament) que 90.000 persones estaven passant diàriament per aquesta fira. Pel que vaig veure divendres a la tarda, el cap de setmana segurament hauran estat moltes més.

Des d'Europa sovint ens mirem amb superioritat els pobles americans més al sur de Río Grande. Potser seria hora que els tinguéssim com a models en algunes coses.