divendres, 5 de desembre del 2008

Guadalajara i la seva fira


No he estat mai a la gran fira europea del llibre, la de Frankfurt, i no puc fer comparacions, però la de Guadalajara m'ha semblant immensa. M'aclapara veure tants de llibres pertot i un programa d'activitats tan atapeït. De tota manera, quan hi ha tanta cosa cal anar en compte i saber destriar el gra de la palla, que no és or tot el que lluu.

Avui era el primer dia que la fira ha estat oberta al públic i hi ha hagut un allau de visitants. Al matí, molts grups d'escoles. A la tarda, també molt de jovent, però una mica més grans, i persones de totes les edats i, en la zona del llibre infantil, moltes famílies amb mainada. He assistit a alguns col·loquis que s'han fet en el pavelló d'Itàlia, país convidat enguany.


Vaig pensar que en una activitat cultural Itàlia-Mèxic, Tina Modotti hi seria present, i així és. Li han dedicat una exposició, tot i que ben pobra. El programa dels col·loquis i cafès literaris m'ha semblat força interessant, però les exposicions que han muntat són molt senzilles, com si la crisi ja hagués arribat a Itàlia quan preparaven la seva participació com a país convidat d'aquesta fira.

He vist un pavelló espanyol, i també estands d'algunes comunitats autònomes (Astúries, Andalusia, Castella i Lleó, Galícia, Canàries, Aragó) i d'algunes associacions o gremis d'editors (les grans editorials tenen estand propi), però no he trobat cap estand de la Generalitat de Catalunya ni del gremi dels editors catalans. Potser s'ho van gastar tot a Frankfurt?

Nota: malgrat que aquesta entrada hagi estat feta ja el dia 5 de Barcelona, escric el vespre del dia 4 a Mèxic; Hi ha una diferència horària de set hores.