dimecres, 28 de maig del 2008

Aministia Internacional: Informe anual 2008

Ahir, 27 de maig, Amnistia Internacional va presentar a la premsa l'informe anual 2008, que repassa la situació dels drets humans en 150 països. Malgrat que ja han passat 60 anys des que l'Organització de les Nacions Unides (ONU) fes la Declaració Universal dels Drets Humans, l'informe 2008 posa de manifest que encara hi ha 81 països, pel cap baix, on s'infligeixen tortures o maltractament a les persones; que en un mínim de 54 països se somet les persones a judicis sense les garanties adequades; i que, en un mínim de 77 països, les persones no poden expressar-se lliurement.

L'Informe 2008 destaca les següents tendències actuals en el món:
  • Molts grups armats i forces governamentals actuen contra la població civil amb tota impunitat.
  • La violència contra les dones és un fet arreu del món.
  • La tortura i el maltractament són fomentats com a mètodes acceptables per obtenir informació.
  • La dissidència és reprimida i s'ataca periodistes i activistes.
  • Les persones refugiades, les que demanen asil i les que es veuen abocades a l'emigració no tenen cap mena de protecció.
  • Es neguen els drets econòmics i socials.
  • S'eludeix la responsabilitat social corporativa per abusos contra els drets humans.
Com a aspecte positiu, Amnistia Internacional constata alguns progressos dels darrers sis anys, com ara la promulgació de determinades lleis i l'establiment d'institucions per a la defensa dels drets humans, el suport com més va més gran als esforços per aconseguir l'abolició de la pena de mort en el món, i el processament dels responsables d'alguns casos de crims de guerra i de crims contra la humanitat per part de tribunals nacionals i internacionals.

Quan escric això, no veig encara l'informe en el web d'Amnistia Internacional-Catalunya, però ja es pot veure l'informe en castellà en el web internacional. Les dades sobre Espanya mostren un panorama en què alguns sectors de la població, com ara les persones migrants i les dones, encara són lluny de tenir assegurats els drets humans. Dos anys després que es promulgués la llei contra la violència de gènere, les dones continuaven trobant obstacles per obtenir protecció, justícia i reparació. El 2007, 71 dones van morir a mans de la seva parella o exparella a l'estat espanyol. És "l'altre terrorisme", un terrorisme que no sembla treure la son als polítics i governants, i que no he vist mai reflectit en les enquestes en què es parla dels problemes que més preocupen a la població.